dilluns, 24 de setembre del 2012

FIRA AVÍCOLA DE LA RAÇA PRAT


Classe de recurs: Festa tradicional. Fira.

Destinataris
Educació primària, educació secundària, educació universitària, educació permanent i animadors culturals.
Entitat responsable: Ajuntament del Prat de Llobregat.

Descripció
La Fira Avícola de la raça Prat és una mostra on s'exposen els millors exemplars de pollastres, gallines i capons de l'espècie autòctona, raça catalana del Prat, popularment coneguda com a potablava.

Les referències històriques sobre l'existència d'aquesta espècie són ben antigues. Tots els pollastres del món procedeixen del sud-est asiàtic, on es localitza la coneguda Gallina Salvatge Vermella de la Jungla (Gallus gallus), a partir de l'expansió de la qual s'han anat formant les diferents varietats que han existit al llarg dels segles.

Se sap que les gallines domèstiques eren conegudes a la Xina i sud-est asiàtic cap al 3400 aC. Aquests animals devien procedir de l'espècie salvatge de la jungla de Birmània i del nord de Tailàndia, que va començar a ser domesticada a la província de Xan. Des d'aquí es van estendre cap a la India, i van arribar al nord d'Europa durant el Neolític, al voltant del 3000 aC. Sembla que van ser els grecs els qui van introduir aquests animal a tota la conca mediterrània.

Des de molt antic, al Delta del Riu Llobregat, ha existit un tipus de gallina rústica, mediterrània, que a finals del segle XIX va ser seleccionada i millorada espontàniament pels pagesos i primers avicultors catalans i que, amb el temps, han deixat fixades les característiques pròpies que han donat lloc a la raça autòctona dels galls i gallines del Prat, coneguda com a raça catalana del Prat o popularment com a "pota blava".
També es troben documents de l'època dels comtes de Barcelona, en què el cobrament dels censos es feia amb l'aviram del Baix Llobregat on s'hi criaven els famosos potablava.
La millora tècnica de la raça és deguda principalment als professors S. Castelló i F. Darder, els quals a finals del segle passat van contribuir a fixar genèticament l'espècie i a millorar la qualitat d'ous i carn evitant els encreuaments amb altres varietats que s'estaven produint i anaven en detriment de la puresa de la raça.

Les característiques que defineixen aquesta raça són: coloració general perdiuada del seu plomatge; cresta ben dentada amb cinc o sis puntes, carnosa i ben arquejada; la pitrera és ampla i profunda amb el pit ben ple i arrodonit; cuixes allargades i carnoses amb els genolls ben separats i els tarsos de regular longitud, lliures de plomes i d'un color blau molt característic; orelletes gairebé blanques; ulls grans i rodons; pell blanca i ous de bona grandària i color rosat. Un gall jove pesa uns 2,500 kg, un gall adult uns 2,800 kg i la gallina adulta 2,100 kg.

La raça catalana del Prat es començà a refermar a partir dels anys vint gràcies a l'esforç de la Granja Avícola Colomínas (avui desapareguda) i de les pageses. Tanmateix a mitjans dels anys cinquanta hi ha una decaiguda causada per la introducció d'estirps híbrides i l'aparició de naus industrials.

A partir de 1974, s'inicia un nou període de recuperació i millora de la raça, amb els esforços de l'Ajuntament del Prat, la Sra. Rosa Álvarez (vídua de J. Colomínas) i l'Associació de Criadors de la raça Prat. La consolidació de la raça s'ha produït gràcies sobretot a la seva recuperació i l'organització d'una Fira avícola sense interrupció des de l'any 1975.

La visita a la Fira des d'un punt de vista didàctic és força interessant per observar la puresa d'una raça d'aus, destacant també l'exposició de paneres realitzades amb productes d'horta que ens mostren l'existència d'unes activitats agrícoles típiques de la zona deltaica i il•lustren tota una època de l'activitat agrícola de la comarca avui molt amenaçada.

Material disponible:
Coromines, E. La raça Prat també té història. El Prat de Llobregat: Delta 1985. Consell Comarcal del Baix Llobregat. Vídeo El Baix Llobregat una comarca de contrastos. Sant Feliu de Llobregat: Consell Comarcal del Baix Llobregat, 1993.
Gibert, Mònica. En Pota Blava. Conte i proposta de treball. El Prat de Llobregat: Centre de Recursos Baix Llobregat IV, 1995.

Bibliografia:
Bringué, J; Martí, A; Marímon, F. vídeo: Prat Documental. El Prat de Llobregat : Ajuntament del Prat de Llobregat, 1994. Alumnat de l'escola  J. Tarradellas.
vídeo: La raça Prat també té història. El Prat de Llobregat: Escola  Josep Tarradellas curs 93/94.

Accés:
Fira Avícola de la Raça Prat.
08820 El Prat de Llobregat
Tel. 93/ 379 00 50

Més informació:

Consell Regulador del  Pollastre i Capó del Prat
El Consell Regulador de la IGP Pollastre i Capó del Prat és l'entitat que certifica i avala la producció i la qualitat de la carn del pollastre i capó del Prat com a producte agroalimentari. Les empreses inscrites en la IGP Pollastre i Capó del Prat treballen seguint de manera rigorosa el reglament de la IGP Pollastre i Capó del Prat  que regula la producció, la criança, el sacrifici i els controls dels pollastres del Prat destinats al mercat. Els pollastres del Prat presenten en el punt de venda una etiqueta numerada que assegura la bona qualitat del producte i la seva autenticitat.
Consell Regulador del Pollastre i Capó del Prat. C/ de les Moreres, 48. 08820 - El Prat de Llobregat
Tel. 934 786 878
Associació de criadors de pollastre i capó de la la Raça Prat
L’associació de criadors de la Raça Prat es funda l’any 1985 amb l’objectiu de conservar i divulgar arreu les magnifiques qualitats d’aquesta raça i promoure la Fira Avícola que es ve celebrant ininterrompudament des de fa trenta anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada